Principles of Healthy Diets, Greek Translation

Original English Version

Greek PDF Version Laid Out Booklet Style

ΙΔΡΥΜΑΟΥΕΣΤΟΝ Α.ΠΡΑΪΣ

ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ

Στην Διατροφή, στην Γεωργίακαι στην Θεραπευτική

Εκπαίδευση • Έρευνα • Κινητοποίηση

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

ΤΩΝ ΥΓΕΙΙΝΩΝ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΩΝ

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΑΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣ

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Η ΓΝΩΣΗ ΣΑΝ ΟΔΗΓΟΣ

Περισσότερες πληροφορίες

στον κατατοπιστικό ιστότοπό μας
http://www.westonaprice.org

Ποιός ήταν ο Ουέστον Α. Πράϊς

Weston A. PriceΣτίς αρχές της δεκαετίας του 1930, ένας χειρούργος οδοντίατρος απο το Κλήβελαντ, ο Ουέστον Α. Πράϊς (1870-1948), άρχισε μια μοναδική σειρά πρωτότυπων ερευνών. Ταξίδεψε πάνω απο δέκα χρόνια σε απομονωμένα σημεία του κόσμου για να μελετήσει την υγεία πληθυσμών που δεν τους είχε ακόμη αγγίξει ο δυτικός πολιτισμός. Στόχος του ήταν να ανακαλύψει τους παράγοντες που ευθύνονταν για την καλή στοματική τους υγεία. Οι μελέτες του κατέδειξαν ότι η τερηδόνα και οι γναθικές πα-ραμορφώσεις που καταλήγουν σε στριμωγμένα και στραβωμένα δόντια είναι ποτελέσμα διατροφικών ανεπαρκειών, και όχι κληρονομικότητας.

Οι πληθυσμικές ομάδες που μελέτησε ο Δρ. Πράϊς περιελάμβαναν απομονωμένα χωριά της Ελβετίας, Γαλλατικές κοινότητες των νησιών Έξω Εβρίδες, ιθαγενείς κατοίκους της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, νησιωτικούς πληθυσμούς της Μελανησίας και της Πολυνησίας στον Νότιο Ειρηνικό, Αφρικανικές φυλές, καθώς και πρωτόγονες φυλές της Αυστραλίας και των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας. Οπου και να πήγε ο Δρ. Πράϊς, διαπίστωσε ότι τα όμορφα, ίσια δόντια, η απουσία τερηδόνας, η καλή φυσική κατάσταση, η αντίσταση στις ασθένειες και ηυγιής ψυχολογική κατάσταση ήταν κοινά χαρακτηριστικά ιθαγενών πληθυσμών που τρέφονταν ακολουθώντας παραδοσιακά διαιτολόγια, πλούσια σε θεμελιώδη θρεπτικά συστατικά. Όταν μελέτησε τις τροφές που κατανάλωναν οι απομονωμένοι αυτοί πληθυσμοί, διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με το τυπικό Αμερικανικό διαιτολόγιο των ημερών του, παρείχαν τουλάχιστο τετραπλάσια ποσότητα των δατοδιαλυτών βιταμινών, ασβεστίου και άλλων ορυκτών, και τουλάχιστο ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑ ποσότητα των λιποδιαλυτών βιταμινών, απο τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το βούτυρο, το χαβιάρι, ταόστρακα, το κρέας απο εντόσθια, τα αυγά και τα ζωικά λίπη, δηλαδή ακριβώς τις πλούσιες σε χοληστερόλη τροφές που σήμερα αποφεύγει το Αμερικανικό κοινό σαν ανθυγειινές.

Οι υγιείς αυτοί παραδοσιακοί πληθυσμοί γνώριζαν ενστικτωδώς αυτά που είχαν ανακαλύψει με μεγάλη καθυστέρηση οι επιστήμονες της εποχής του Δρ. Πράϊς: ότι αυτές οι λιποδιαλυτές βι-ταμίνες, η Α και η D, είναι ζωτικές για την υγεία, διότι ενεργούν σαν καταλύτες για την αφομοίωση ορυκτών και την αξιοποίηση των πρωτεϊνών. Χωρίς αυτές δεν μπορούμε να προσλάβουμε ορυκτά, ασχέτως με το πόσο άφθονα είναι μέσα στις τροφές μας. Ο Δρ. Πράϊς είχε ανακαλύψει και μια πρόσθετη λιπο-διαλυτή ουσία, που την ονόμασε Παράγοντα Χ, και η οποία υπάρχει στο συκώτι των ψαριών, στα όστρακα, στα εντόσθια των ζώων και στο βούτυρο απο γάλα αγελάδων που έχουν τραφεί με πράσινο ανοιξιάτικο και φθινοπωρινό χορτάρι.

Όλες οι πρωτόγονες φυλές είχαν κάποια πηγήδιατροφής που περιελάμβανε τον Παράγοντα Χ,που σήμερα θεωρείται ότι είναι η βιταμίνη Κ.Οι απομονωμένοι πληθυσμοί που μελέτησε οΔρ. Πράϊς καταλάβαιναν την σπουδαιότητα της

καλής διατροφής ζευγαριών πριν απο την σύλ-ληψη και την εγκυμοσύνη. Πολλές φυλές είχανέθιμο την ειδική διατροφή των νέων ανδρών καιγυναικών πριν απο την παιδοποιία, με τροφέςπλούσιες σε θρεπτικές ουσίες ζωικής προέλευ-σης. Οι ίδιες αυτές τροφές θεωρούνταν σημαν-τικές για τις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκεςκαι τα αναπτυσσόμενα παιδιά. Ο Δρ. Πράϊς δι-απίστωσε ότι ήταν πλούσιες σε ορυκτά και σελιποδιαλυτούς «ενεργοποιητές» που βρίσκονταιμόνο μέσα σε ζωικά λίπη.

Οι απομονωμένοι πληθυσμοί τους οποίους φω-τογράφισε ο Δρ. Πράϊς, με τα θαυμάσια σώμα-τα, με την εύκολη αναπαραγωγή, με την συναι-σθηματική σταθερότητα και την απουσία εκφυ-λιστικών ασθενειών, έρχονται σε πλήρη αντιδι-αστολή με τούς πολιτισμένους μοντέρνους πουτρέφονται με τις «εκτοπιστικές τροφές του σύγ-χρονου εμπορίου», όπως η ζάχαρη, το άσπροαλεύρι, το παστεριωμένο γάλα, τα τρόφιμαχαμηλής περιεκτικότητας λιπών, τα «φυτικά»έλαια και τα «βολικά» τρόφιμα που είναιγεμάτα απο πρόσθετα και αδρανείς ουσίες.Οι ανακαλύψεις και τα συμπεράσματα του Δρ.Πράϊς είχαν δημοσιευτεί στο κλασσικό σύγ-γραμμά του Διατροφή και Σωματικός Εκφυλι-σμός (Nutrition and Physical Degeneration).Ο τόμος αυτός περιέχει εντυπωσιακές φωτο-γραφίες όμορφων, υγειών, πρωτόγονων πληθυ-σμών, και απεικονίζει με τρόπο εντυπωσιακότον σωματικό εκφυλισμό που παρατηρείται σεπληθυσμικές ομάδες που εγκαταλείπουν τηνπαραδοσιακή τους διατροφή χάρη στις σύγχρο-νες «βολικές» τροφές.

Οι φωτογραφίες που μας άφησε ο Δρ. ΟυέστονΠράϊς δείχνουν καθαρά τις διαφορές δομής τουπροσώπου μεταξύ αυτών που ζούν με παραδο-σιακό διαιτολόγιο και αυτών που οι γονείς τους υιοθέτησαν την «πολιτισμένη» διατροφή με «νεκ-ρές» επεξεργασμένες τροφές.

Seminole-IndustrializedSeminole, Non-industrialized

Η «πρωτόγονη» κοπέλλα της Ινδιάνικης φυλήςΣέμινολ (δεξιά) έχει φαρδύ γνάθο. Η άλλη γεννή-θηκε απο γονείς που είχαν εγκαταλείψει το παρα-δοσιακό διαιτολόγιο της φυλής τους, και έχειστενό και μακρύ πρόσωπο, «συνωστισμένα»δόντια και μειωμένη ανοσοποιητική αντίστασηστις ασθένειες.

Χαρακτηριστικά Παραδοσιακών Διαιτολογίων

 1. Η διατροφή των υγιών πρωτόγονων και μηεκβιομηχανισμένων λαών δεν περιλαμβάνειραφιναρισμένες ή υπερκατεργασμένες τροφές,όπως: άσπρη ζάχαρη ή σιρόπι φρουκτόζης αποκαλαμπόκι, αλεύρι χωρίς πίτυρο, κονσέρβες,γάλα παστεριωμένο, ομοιογενοποιημένο, άπαχοή μερικώς αποβουτυρωμένο, ραφιναρισμένα ήυδρογονωμένα φυτικά λάδια, πρωτεΐνες σεσκόνη, συνθετικές βιταμίνες, τοξικά πρόσθετακαι συνθετικά χρώματα.
 2. Το διαιτολόγιο όλων των παραδοσιακών πο-λιτισμών περιλαμβάνει και κάποιες ζωικέςπρωτείνες και λίπη απο ψάρια και θαλασσινά,απο πτηνά υδρόβια καί της ξηράς, απο ζώα τηςξηράς, απο αυγά, γάλα και προϊόντα γάλακτος,και σε μερικές περιπτώσεις απο ερπετά καιακόμη και έντομα.
 3. Τα πρωτόγονα διαιτολόγια παρέχουν τουλά-χιστο τετραπλάσιο ασβέστιο και άλλα ορυκτά,και δεκαπλάσιες λιποδιαλυτές βιταμίνες αποζωικά λίπη (βιταμίνη Α, βιταμίνη D, και τηνουσία που παλιότερα ήταν γνωστή σαν PriceFactor ), απ’οτι το σημερινό διαιτολόγιο τουμέσου Αμερικανού. Το Price Factor πήρε τοόνομα του γιατρού Ουέστον Πράις που τηνανακάλυψε και σήμερα πιστεύεται ότι είναι ηβιταμίνη Κ.
 4. Σε όλους τους παραδοσιακούς πολιτισμούςμερικά ζωικά τρόφιμα καταναλίσκονται ωμά.
 5. Τα πρωτόγονα και τα παραδοσιακά διαιτολό-για έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τροφικά έν-ζυμα απο ωμά γαλακτοκομικά προϊόντα, αποωμό κρέας και θαλασινά, απο ακατέργαστο μέ-λι, απο τροπικά φρούτα, απο λάδια μή θερμικήςεπεξεργασίας, απο κρασιά και μή παστεριωμέ-νες μπύρες, και από λαχανικά, φρούτα, ποτά,κρέατα και καρυκεύματα που είναι συντηρημέ-να μόνο με φυσική γαλακτική ζύμωση.
 6. Σπόροι, δημητριακά και ξηροί καρποί τρώ-γονται αφού “μουλιάσουν” στο νερό, ή φυτρώ-σουν, ή υποστούν ζύμωση ή εμπλουτιστούν μεμαγιά ώστε να εξουδετερωθούν οι φυσικές αντι-θρεπτικές ουσίες που περιέχουν, όπως φυτικάοξέα, ανταγωνιστές ενζύμων, ταννίνες και πο-λύπλοκοι υδατάνθρακες.
 7. Η ολική περιεκτικότητα σε λίπη των παρα-δοσιακών διαιτολογίων κυμαίνεται απο 30% ώς80% του συνόλου των καθημερινών θερμίδωντης διατροφής, αλλά μόνο το 4% των θερμίδωναυτών περίπου προέρχεται απο πολυακόρεσταέλαια που υπάρχουν απο την φύση μέσα σταδημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια,ζωικά λίπη και λαχανικά. Οι υπόλοιπες θερμίδεςαπο λίπος προέρχονται απο κεκορεσμένα καιμονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
 8. Τα παραδοσιακά διαιτολόγια περιέχουν σχε-δόν ίση αναλογία λιπαρών οξέων Ωμέγα-6 καιΩμέγα-3.
 9. Όλα τα πρωτόγονα διαιτολόγια περιέχουνκαι αλάτι.
 10. Τα παραδοσιακά διαιτολόγια περιλαμβά-νουν κατανάλωση ζωικών οστών, συνήθως μετην μορφή σούπας πλούσιας σε ζελατινώδηουσία του περιόστεου
 11. Τα παραδοσιακά διαιτολόγια φροντίζουν γιατην υγεία των επερχόμενων γενεών παρέχονταςειδικές τροφές με υψηλή θρεπτική περιεκτικό-τητα για τους μέλλοντες γονείς, για έγκυες γυ-ναίκες και για παιδιά που βρίσκονται στο στά-διο της ανάπτυξης. Φροντίζουν επίσης για τηντήρηση κάποιων χρονικών αποστάσεων μεταξύτης μιάς εγκυμοσύνης και της επόμενης, και μα-θαίνουν στα παιδιά τις βασικές αρχές της σω-στής διατροφής.

Copyright © 1999 The Weston A. Price Foundation. All Rights Reserved.

Εχετε μπερδευτεί με τα λίπη;

Τα εξής παραδοσιακά λίπη, πλούσια σεθρεπτικές ουσίες, έχουν θρέψει υγιείςπληθυσμικές ομάδες πολλές χιλιάδεςχρόνια:

ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Βούτυρο, βοδινό και αρνίσιο λίπος, χοιρινόλαρδί

Λίπος απο πουλερικά όπως κοτόπουλο,χήνα και πάπια,

Λάδι ινδοκάρυδου, φοίνικα, και σπόρουφοίνικα

ΓΙΑ ΣΑΛΑΤΕΣ

Αγνό, παρθένο ελαιόλαδο (ανεκτό και γιαμαγείρεμα)

Σησαμέλαιο ή φυστικέλαιο ψυχρής μηχανι-κής εξαγωγής

Λινέλαιο ψυχρής μηχανικής εξαγωγής (σεμικρές ποσότητες)

ΓΙΑ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Λάδι απο συκώτι ψαριών, όπως το μουρου-νέλαιο (προτιμώτερο απο άλλα λάδιαψαριών που δεν παρέχουν λιποδιαλυτέςβιταμίνες, μπορούν να προκαλέσουνυπερβολική συσσώρευση ακόρεστωνλιπαρών οξέων στον οργανισμό καισυνήθως προέρχονται απο ψάριαιχθυοτροφείων.)

ΤΑ ΕΞΗΣ ΝΕΑ ΕΙΔΗ ΛΙΠΩΝ

μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιοπά-θειες, δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συ-στήματος, στείρωση, μαθησιακή αναπηρία,προβλήματα στην φυσιολογική ανάπτυξη τωνπαιδιών και οστεοπόρωση:

Όλα τα υδρογονωμένα και μερικώς υδρογο-νωμένα λάδια. Όλα τα βιομηχανικά επεξερ-γασμένα υγρά λάδια, όπως λάδι σόγιας, κα-λαμποκιού, ζαφορέλαιο, βαμβακέλαιο καιλάδι κανόλας.

Λίπη και λάδια (ιδιαίτερα φυτικά λάδια) πουέχουν θερμανθή σε πολύ ψηλές θερμοκρασίεςκατά την επεξεργασία τους ή κατά το τηγάνι-σμα.

Διαιτητικές Οδηγίες

 1. Τρώτε πλήρεις μη επεξεργασμένες τροφές.
 2. Τρώτε μοσχάρι, αρνί, κυνήγι, εντόσθια, που-λερικά και αυγά απο ζώα ελεύθερης βοσκής.
 3. Τρώτε ψάρια που μεγαλώνουν ελεύθερα (όχισε ιχθυοτροφεία), και oστρακoειδή απο μημολυσμένα νερά.
 4. Τρώτε προϊόντα μη αποβουτυρωμένου γάλα-κτος απο αγελάδες ελεύθερης βοσκής, κατάπροτίμηση ωμά ή που έχουν υποστεί γαλακτικήζύμωση, όπως ωμό γάλα, ολόπαχο γιαούρτι, κε-φίρ, βούτυρο που έχει υποστεί ζύμωση, ολόπα-χα ωμά τυριά και κρέμα γάλακτος φρέσκια, ήπου έχει υποστεί γαλακτική ζύμωση. (Τα εισα-γώμενα τυριά που γράφουν “απο φρέσκο γάλα”στην ετικέτα τους είναι ωμά.)
 5. Τρώτε άφθονα ζωικά λίπη, ιδιαίτερα βούτυ-ρο.
 6. Χρησιμοποιείτε μόνο τα παραδοσιακά φυτι-κά λάδια, όπως αγνό παρθένο ελαιόλαδο, σησα-μέλαιο ψυχρής συμπιέσεως, μικρές ποσότητεςλινέλαιου ψυχρής συμπιέσεως, καθώς και τατροπικά λάδια (απο ινδοκάρυδο, απο φοίνικεςκαι απο πυρήνες φοινίκων.
 7. Πίνετε τακτικά μουρουνέλαιο ώστε να παίρ-νεται τουλάχιστο 10,000 Διεθνείς Μονάδες βι-ταμίνης Α και 1,000 μονάδες βιταμίνης D τηνημέρα.
 8. Τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κατάπροτίμηση οργανικά (βιολογικά) σε σαλάτεςκαι σούπες, ή λίγο μαγειρεμένα στον ατμό, μεβούτυρο.
 9. Χρησιμοποιείτε ολόκληρα δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς που έχουν προηγουμένως «μουλιάσει» στο νερό, έχουν φυτρώσει ήέχουν περάσει απο ζύμωση, ώστε να εξουδετερωθούν τα φυτικά τους οξέα, οι ανταγωνιστές ενζύμων και οι άλλες αντιθρεπτικές ουσίες που περιέχουν.
 10. Χρησιμοποιείτε τακτικά στην διατροφή σαςλαχανικά, φρούτα, ποτά και καρυκεύματα πουέχουν εμπλουτιστεί με ένζυμα μέσω γαλακτικήςζύμωσης.
 11. Χρησιμοποιείτε άφθονες ποσότητες ζωμού,που τον έχετε ετοιμάσει στο σπίτι απο κόκκαλαπουλερικών, μοσχαριού, αρνιού και ψαριού,στην παρασκευή σούπας και σάλτσας.
 12. Χρησιμοποιείτε φιλτραρισμένο νερό για μα-γείρεμα και για να πίνετε.
 13. Χρησιμοποιείτε μή ραφιναρισμένο αλάτικαι ποικιλία μπαχαρικών και καρυκευμάτων γιανα νοστιμίζουν τα φαγητά και να βελτιώνουντην όρεξη.
 14. Ετοιμάζετε μόνοι σας το μίγμα καρυκεύμα-τος της σαλάτας με ωμό ξύδι, αγνό παρθένοελαιόλαδο και μικρή ποσότητα λινέλαιου.
 15. Χρησιμοποιείτε φυσικές γλυκαντικές ουσίεςσε μέτριες ποσότητες, όπως ωμό μέλι, σιρόπιmaple, ζάχαρη maple, ζάχαρη απο χουρμάδες,αφυδατωμένο χυμό ζαχαροκάλαμου (γνωστό μετην ονομασία Ραπαντούρα στην αγορά), ήσκόνη του φυτού Στέβια.
 16. Πίνετε μόνο μήν παστεριωμένο κρασί ήμπύρα σε αυστηρά περιορισμένες ποσότητεςμαζί με το φαγητό.
 17. Μαγειρεύετε μόνο σε σκεύη απο ανοξεί-δωτο χάλυβα, χυτοσίδηρο, γυαλί ή καλήςποιότητας εμαγιέ.
 18. Παίρνετε μόνο φυσικά τροφικά συμπληρώ-ματα που προέρχονται απο τροφές.
 19. Χορταίνετε ύπνο, σωματική άσκηση καιφυσικό φώς.
 20. Να σκέφτεστε θετικά και να συγχωρείτε.

Διαιτητικοί κίνδυνοι

 1. Μήν τρώτε έτοιμα τρόφιμα εμπορικής παρα-γωγής όπως κουλούρια, κέϊκ, μπισκότα, πακε-ταρισμένα γεύματα, αεριούχα ποτά, εμπορικάσυσκευασμένα μίγματα για σάλτσες κλπ.Διαβάζετε τις ετικέτες!
 2. Αποφεύγετε όλες τις ραφιναρισμές γλυκαντι-κές ουσίες όπως ή ζάχαρη, η δεξτρόζη, η γλυκό-ζη, το σιρόπι υψηλής φρουκτόζης, και τουςέτοι-μους χυμούς φρούτων.
 3. Αποφεύγετε το άσπρο αλεύρι και τα προιόν-τα του, καθώς και το άσπρο ρύζι.
 4. Αποφεύγετε όλα τα υδρογονωμένα ή μερικώςυδρογονωμένα λίπη και λάδια.
 5. Αποφεύγετε όλα τα ραφιναρισμένα φυτικάλάδια απο σόγια, καλαμπόκι, ζαφορά, κανόλα ήβαμβακόσπορο.
 6. Μη χρησιμοποιείτε πολυακόρεστα λάδια γιαμαγείρεμα, τηγάνισμα ή ζαχαροπλαστική.
 7. Αποφεύγετε τροφές τηγανισμένες σε πολυα-κόρεστα λάδια ή σε μερικώς υδρογονωμένα φυ-τικά λάδια.
 8. Μη περιορίζεστε σε φυτοφαγία. Τα ζωικάπροϊόντα παρέχουν ζωτικές θρεπτικές ουσίεςπου δεν υπάρχουν στις φυτικές τροφές.
 9. Αποφεύγετε προϊόντα που περιέχουν πρω-τεϊνη σε σκόνη, γιατί συνήθως περιέχουν καρ-κινογόνα παράγωγα που δημιουργούνται κατάτην επεξεργασία της πρωτεϊνης. Η κατανάλω-ση πρωτεϊνης χωρίς τους “συμπαράγοντες” πουσυνυπάρχουν μαζί της στην φύση μπορεί ναοδηγήσει σε πενία ουσιών, ιδαίτερα της βιτα-μίνης Α.
 10. Αποφεύγετε το κατεργασμένο, παστεριωμέ-νο γάλα. Μή καταναλώνετε υπερπαστεριωμέναγαλακτοκομικά προϊόντα, γάλα που του έχει α-φαιρεθεί μέρος του λίπους, άπαχο γάλα, σκόνηγάλα ή προϊόντα με απομιμήσεις γάλακτος.
 11. Αποφεύγετε τα αυγά απο βιομηχανικέςφάρμες, καθώς και τα κρέατα και τα ψάρια βιο-μηχανικής εκτροφής.
 12. Αποφεύγετε τα υπερκατεργασμένα αλλα-ντικά και λουκάνικα.
 13. Αποφεύγετε τούς ταγγιασμένους/οξειδωμέ-νους σπόρους, ξηρούς καρπούς και δημητριακάπου περιέχονται σε βιομηχανικά γλυκίσματα τύ-που Γκρανόλα, τα έτοιμα μίγματα για κέϊκ καιψωμιά γρήγορης παρασκευής, καθώς και τασχηματοποιημένα παρασκευάσματα δημητρια-κών (boxed breakfast cereals) για πρόγευμα, δι-ότι εμποδίζουν την πρόσληψη ορυκτών και προ-καλούν δυσπεψία.
 14. Αποφεύγεται τα κονσερβαρισμένα, ψεκα-σμένα, κερωμένα ή ακτινοβολημένα φρούτα καιλαχανικά. Αποφεύγετε τις γενετικά τροποποιη-μένες τροφές (που βρίσκονται στα περισσότε-ρα προϊόντα σόγιας, κανόλας και καλαμποκι-ού.)
 15. Αποφεύγετε τα συνθετικά πρόσθετα τρο-φίμων, ιδιαίτερα δε το MSG (monosodium glutamate),την υδρολυμένη φυτική πρωτεϊνη καιτην ασπαρτάμη, πού αποτελούν νευροτοξίνες.Οι περισσότερες βιομηχανικές σούπες, σάλτσεςκαι ζωμοί, και τα περισσότερα εμπορικά καρυ-κεύματα περιέχουν MSG, ακόμη και άν δεναναγράφεται στην ετικέτα της συσκευασίας.
 16. Άτομα ευαίσθητα στην καφεϊνη και άλλεςσχετικές ουσίες πρέπει να αποφεύγουν τον κα-φέ, το τσάϊ και την σοκολάτα.
 17. Αποφεύγετε τρόφιμα που περιέχουν οξεί-δια αλουμινίου όπως το βιομηχανικό αλάτι, ησκόνη Μπέϊκιν Πάουντερ για το φούσκωμα τωνγλυκισμάτων, και φάρμακα για την δυσπεψία ήτην υπερχλωρυδρία του στομάχου.
 18. Μήν πίνεται φθοριωμένο νερό.
 19. Αποφεύγετε τις συνθετικές βιταμίνες καιτις τροφές που περιέχουν τέτοιες βιταμίνες.
 20. Αποφεύγετε τα αποσταγμένα αλκοολικάποτά.
 21. Μη χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμμά-των.

Οι «Διαιτητικές Οδηγίες» και οι «Διαιτητικοί Κίνδυνοι»συντάχθηκαν σε συνεργασία με το Ίδρυμα Διατροφικής Πράϊς-Πόττιγκερ

http://www.price-pottenger.org

Ποιά είναι τα λάθη της «καθιερωμένης» διατροφής;

«Αποφεύγετε τα κεκορεσμένα λίπη.» Τακεκορεσμένα (saturated) λίπη παίζουνπολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα.Παρέχουν ακεραιότητα στο τοίχωμα τωνκυτάρων, προάγουν την αξιοποίηση απο τονοργανισμό των Ουσιωδών Λιπαρών Οξέων (EssentialFatty Acids), ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν τοσυκώτι και συντελούν στην δημιουργίαισχυρών οστών. Οι πνεύμονες και οι νεφροί δενμπορούν να λειτουργήσουν χωρίς κεκορε-σμένα λίπη. Τα κεκορεσμένα λίπη δεν προκα-λούν καρδιοπάθεια. Στην πραγματικότητα τακεκορεσμένα λίπη αποτελούν την προτιμητέατροφή για τον καρδιακό μύ. Επειδή το σώμαχρειάζεται κεκορεσμένα λίπη, τα κατασκευάζειαπο τους υδατάνθρακες και απο τήν περίσσιαπρωτείνη, άν δεν περιέχει τέτοια λίπη η τροφήμας.

«Περιορίστε την χοληστερόλη.» Η χοληστε-ρόλη των τροφών συντελεί στην ισχυροποίησητου τοιχώματος του εντερικού σωλήνα καιβοηθά τα μωρά και τα παιδιά να αποκτήσουνυγιή εγκέφαλο και νευρικό σύστημα. Οι τροφέςπου περιέχουν χοληστερόλη παρέχουν επίσηςκαι πολλές άλλες πολύτιμες θρεπτικές ουσίες.

Μόνο η οξειδωμένη (ταγγιασμένη) χοληστερόλη, που υπάρχει στα περισσότερα γάλατα-σκόνη και αυγά-σκόνη, συντελεί στην καρδιοπάθεια. Υπ΄όψη ότι το γάλα-σκόνη προστίθεται στα υγρά γάλατα μειωμένου λίπους 1% και 2%.

«Χρησιμοποιείτε περισσότερα πολυακόρεσταλάδια.» Τα πολυακόρεστα σε ποσότητες μεγα-λύτερες απο την μικρή φυσική περιεκτικότητατων τροφών συντελούν σε καρκίνους, καρδιο-πάθειες, ασθένειες αυτοανοσίας, αναπηρίες μα-θήσεως, εντερικά προβλήματα και πρόωρη γή-ρανση. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πο-λυακόρεστων λιπών είναι καινούργιο φαινόμε-νο στην ανθρώπινη διατροφή, και οφείλεταιστην μοντέρνα χρήση των βιομηχανικών φυτι-κών ελαίων. Ακόμη και το ελαιόλαδο, ένα μο-νοακόρεστο που θεωρείται υγειινό, μπορεί ναπροκαλέσει ανισορροπίες στο κυτταρικό επίπε-δο άν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.«Αποφεύγετε το κόκκινο κρέας.» Το κόκκινοκρέας είναι πλούσια πηγή θρεπτικών ουσιώνπου προστατεύουν την καρδιά και το νευρικόσύστημα, όπως οι βιταμίνες Β12 και Β6, ο ψευ-δάργυρος, ο φωσφόρος, η κρεατίνη (creatine)και το συνένζυμο (coenzyme) Q10.

«Μειώσετε την κατανάλωση αυγών.» Τααυγά είναι η τελειότερη τροφή που παρέχει ηφύση, γιατί παρέχουν εξαιρετική πρωτείνη, πα-ρέχουν όλη την γκάμα των βιταμινών καθώς καιτα απαραίτητα λιπαρά οξέα που συντελούνστην υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συ-στήματος. Οι Αμερικανοί είχαν λιγώτερα κρού-σματα καρδιοπαθειών όταν έτρωγαν περισσό-τερα αυγά. Τα υποκατάστατα των αυγών προκα-λούν πολύ γρήγορο θάνατο σε πειραματόζωα.

«Περιορίστε το αλάτι.» Το αλάτι είναι κρίσι-μης σπουδαιότητας για την χώνεψη και τηναφομοίωση των τροφών. Είναι επίσης απαραί-τητο για την ανάπτυξη και λειτουργία τουνευρικού συστήματος.

«Τρώτε άπαχο κρέας και πίνετε γάλα μειω-μένων λιπαρών.» Το άπαχο κρέας και το γάλαμειωμένων λιπαρών δεν έχουν τις λιποδιαλυ-τές βιταμίνες που χρειάζονται για να χωνέψεικανείς τις πρωτεϊνες και τα ορυκτά που περιέ-χονται στο κρέας και στο γάλα. Η κατανάλωσητροφών μειωμένου λίπους μπορεί να οδηγήσειστην εξάντληση των αποθεμάτων βιταμίνης Ακαι D στον οργανισμό.

«Περιορίστε την κατανάλωση λιπαρών στο30% των θερμίδων σας.» Τριάντα τοις εκατότων θερμίδων υπο μορφή λιπαρών είναι πολύλίγο για τον περισσότερο κόσμο, και οδηγεί σευπογλυκαιμία και κόπωση. Η παραδοσιακή δια-τροφή περιέχει απο 30 ώς 80 τοις εκατό τωνθερμίδων σε υγειινά λιπαρά, κυρίως ζωικήςπροέλευσης.

«Τρώτε 6-11 μερίδες δημητριακών την ημέ-ρα.» Τα περισσότερα προϊόντα απο δημητρι-ακά είναι φτιαγμένα απο άσπρο αλεύρι απο τοοποίο λείπουν οι περισσότερες θρεπτικές ουσί-ες. Οι συνθετικές βιταμίνες που προστίθενταιστο άσπρο αλεύρι μπορούν να προκαλέσουνβιταμινο-πενίες. Τα προϊόντα απο πλήρεις σπό-ρους δημητριακών μπορούν επίσης να προκα -λέσουν πενία ορυκτών και εντερικά προβλή-ματα εκτός άν έχουν παρασκευαστεί με τονσωστό τρόπο.

«Τρώτε τουλάχιστο 5 μερίδες φρούτα καιλαχανικά την ημέρα.» Τα φρούτα και τα λα-χανικά υφίσταντα κατα μέσο όρο 10 ψεκα-σμούς γεωργικών χημικών από την στιγμή πουείναι ακόμη σπόρος μέχρι την στιγμή της αποθήκευσης. Οι καταναλωτές πρέπει να επιζητούνοργανικά προϊόντα. Σ’αυτά τα θέματα ή ποιό-τητα μετράει.

«Τρώτε περισσότερες τροφές σόγιας.» Οιμοντερνες τροφές σόγιας εμποδίζουν τηνπρόσληψη ορυκτών, την αφομοίωση πρωτεϊ-νών, μειώνουν την λειτουργία του θυρεοειδούςκαι περιέχουν εξαιρετικά ισχυρές καρκινογόνεςουσίες.

Copyright © 1999 The Weston A. Price Foundation. All Rights Reserved.

Happy teenagerΟ Δρ. Πράϊς διαπίστωσε επανειλημένα ότι οι υγιείς αλλά απομονωμένοι πληθυσμοί, που το διαιτολόγιό τους είχε επαρκή θρεπτικά στοιχεία απο ζωική πρωτεϊνη και ζωικά λιπαρά, όχι μόνο είχανεξαιρετική υγεία αλλά και χαρούμενη, θετική διάθεση για ζωή. Διαπίστωσε επίσης ότι οι περισσότεροι κρατούμενοι φυλακών και τρόφιμοι ασύλων έχουν παραμορφώσεις του προσώπου, πράγμα που δείχνει ότι είχαν υποστεί διατροφικές ελλείψεις πριν ακόμη γεννηθούν.

 

 

 

 

 

 

Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΘΡΕΨΗΤροφές απο εύφορα εδάφηΜη ραφιναρισμένα γλυκαντικάΠροτιμά κρέας απο τά όργανα των ζώων και όχι απο τους μύς.

Προτιμώνται τα φυσικά λίπη ζωικής προέλευσης

Ζώα ελεύθερης βοσκής Γαλακτοκομικά ωμά ή μετά απο γαλακτική ζύμωση.

Δημητριακά και όσπρια που έχουν «μουλιάσει » στο νερό ή έχουν υποστεί ζύμωση.

Λαχανικά που έχουν υποστεί γαλακτική ζύμωση

Μικρές ποσότητες τροφών σόγιας που πέρασαν απο παρατεταμένη ζύμωση

Ζωμοί απο κόκκαλα Ποτά γαλακτικής ζύμωσης

Μη ραφιναρισμένο αλάτι

Φυσικές βιταμίνες που περιέχονται στις τροφές Παραδοσιακή μαγειρική

Παραδοσιακοί σπόροι φυτών, ελεύθερη φυτική γονιμοποίηση.

Η ΜΟΝΤΕΡΝΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΕΙ
ΤΗΝ ΘΡΕΨΗΤροφές απο εξαντλημέ- να εδάφηΡαφιναρισμένα ή συνθε- τικά γλυκαντικά.Προτιμά κρέας απο τους μύς των ζώων, και πολύ λιγώτερο απο εντόσθια.

Προτιμώνται τα επεξερ- γασμένα φυτικά έλαια.

Ζώα υπο περιορισμό Γαλακτοκομικά παστε- ριωμένα ή υπερ-παστε- ριωμένα.

Δημητριακά ραφιναρι- σμένα ή βιομηχανοποι- ημένα Επεξεργασμένα, παστε- ριωμένα τουρσιά.

Μεγάλες ποσότητες τροφών σόγιας βιομηχα- νικής κατεργασίας. Συνθετικά βελτιωτικά γεύσης όπως MSG (MonoSodium Glutamate)

Μοντέρνα αεριούχα πο- τά

Ραφιναρισμένο αλάτι Συνθετικές βιταμίνες μόνες, ή σαν χημικά πρόσθετα στις τροφές.

Μαγειρική μικροκυμ- μάτων.

Σπόροι τεχνητής υβριδί- ωσης, και σπόροι γενε- τικής μετάλλαξης.

Οι πολλαπλοί ρόλοι των κεκορεσμένων λιπών

Τα κεκορεσμένα λίπη, όπως το βούτυρο, τα ζωικάλίπη, το λάδι απο ινδοκάρυδο και το λάδι φοίνικα,τείνουν να είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου.Σύμφωνα με το συμβατικό διατροφικό δόγμα, ταπαραδοσιακά αυτά λίπη ευθύνονται για τις περισ-σότερες απο τις μοντέρνες ασθένειες, όπως καρδιο-πάθειες, καρκίνους, παχυσαρκία, διαβήτη, διαταρα-χές των κυτταρικών μεμβρανών και ακόμη καινευρολογικές διαταραχές, όπως η σκλήρυνση κατάπλάκας (Multiple Sclerosis). Πολλές επιστημονικέςμελέτες όμως δείχνουν ότι τα κατεργασμένα υγράφυτικά έλαια, γεμάτα απο ελεύθερες (οξειδωτικές)ρίζες που σχηματίζονται κατά την κατεργασία τους,καθώς και τα τεχνητά σκληρυμένα φυτικά λάδια, ταγνωστά (υδρογονωμένα) trans-fats, είναι οι φταίχτεςγια όλα τα μοντέρνα προβλήματα υγείας, και όχι ταφυσικά κεκορεσμένα λίπη.

Οι άνθρωποι χρειάζονται τα κεκορεσμένα λίπη γιατίείμαστε θερμόαιμα ζώα. Τα σώματα μας λειτουρ-γούν όχι σε θερμοκρασίες δωματίου, αλλά σε τρο-πικές θερμοκρασίες. Τα κεκορεσμένα λίπη παρέχουντην απαραίτητη σκληράδα και δομή στις κυταρικέςμας μεμβράνες και στους ιστούς. Όταν καταναλώ-νουμε πολλά υγρά ακόρεστα λάδια, οι κυταρικέςμας μεμβράνες δεν μπορούν να διατηρήσουν τηνδομική ακεραιότητά τους για να λειτουργήσουνσωστά, και γίνονται πολύ «μαλακές». Aλλά επίσηςόταν καταναλώνουμε πολλά υδρογονωμένα λίπητρανσ-φατ, τα οποία είναι στερεά σε θερμοκρασίαδωματίου, (ενώ τα ζωικά λίπη είναι σχεδόν υγράσ’αυτές τις θερμοκρασίες), οι κυταρικές μας μεμ-βράνες γίνονται υπερβολικά σκληρές.

Αντίθετα με την παραδεδεγμένη άποψη, η οποία δενβασίζεται σε επιστημονικές αρχές, τα κεκορεσμέναλίπη ούτε μπλοκάρουν τις αρτηρίες ούτε και προκα-

λούν καρδιοπάθεια. Στην πραγματικότητα, ή τροφήτην οποία προτιμά ο καρδιακός μύς είναι το κεκο-ρεσμένο λίπος. Τα κεκορεσμένα λίπη χαμηλώνουντο επίπεδο μιάς ουσίας που ονομάζεται Lp(a) καιαποτελεί έναν πολύ ακριβή δείκτη της τάσης γιακαρδιοπάθεια.

Τα κεκορεσμένα λίπη παίζουν πολλούς και σημαντι-κούς ρόλους στην χημεία του σώματος. Δυναμώ-νουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμμετέχουνστις ενδοκυτταρικές επικοινωνίες, πράγμα που ση-μαίνει ότι μας προστατεύουν απο τον καρκίνο. Βοη-θούν τους υποδοχείς που βρίσκονται στην μεβράνητων κυττάρων να λειτουργούν κανονικά, μεταξύ τωνοποίων και τους δέκτες ινσουλίνης, παρέχοντας έτσιπροστασία κατά του διαβήτη. Οι πνεύμονες δενμπορούν λειτουργήσουν χωρίς κεκορεσμένα λίπη, κιαυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά που τρώνε βούτυ-ρο και ολόπαχο γάλα έχουν πολύ λιγώτερα κρού-σματα άσθματος απο τα παιδιά που πίνουν γάλαμειωμένων λιπαρών και τρώνε μαργαρίνη. Τα κε-κορεσμένα λίπη συμμετέχουν επίσης στην νεφρικήλειτουργία και στην παραγωγή ορμονών.

Τα κεκορεσμένα λίπη χρειάζονται για την σωστήλειτουργία του νευρικού συστήματος. Και βέβαια,πάνω απο το πενήντα τοις εκατό των λιπών πουπεριέχονται στα εγκεφαλικά κύτταρα είναι κεκορε-σμένα. Τα κεκορεσμένα λίπη επίσης βοηθούν στηνκαταστολή των φλεγμονών. Τέλος, τα κεκορεσμέναζωικά λίπη είναι φορείς των ζωτικής σπουδαιότηταςλιποδιαλυτών βιταμινών Α, D και Κ2, που τις χρεια-ζόμαστε σε μεγάλες ποσότητες για να είμαστε υγι-είς.

Τα ανθρώπινα όντα τρώνε κεκορεσμένα λίπη ζωικήςπροέλευσης, γαλακτοκομικά προϊόντα και καθώςκαι τροπικά έλαια επι χιλιάδες χρόνια. Η επιδημίατων σύγχρονων εκφυλιστικών ασθενειών συνδέεταιμε τα μοντέρνα φυτικά κατεργασμένα λάδια. Όχι μετα κεκορεσμένα λίπη.

Τα μέλη του Ιδρύματος WESTON A. PRICE

Έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται πριν από τους πάντες με την τρίμηνη πληροφοριακή επιθεώρηση Wise Traditions IN FOOD, FARMING AND THE HEALING ARTS

“I challenge anyone to find a more cutting-edge,transformative and provocative health magazinethan Wise Traditions. With every issue I am awestruckat the no-holds-barred shattering ofmyths and distortions foisted on us by bothmainstream and alternative sources.” MB, Nicasio, CA

“Wise Traditions appeals to people of all backgrounds.People with virtually no health or scientifictraining find this journal easy to comprehendand highly practical for making positiveand often dramatic changes in their health. Andsome of the most advanced health practitionerstell me that they continually discover informationin Wise Traditions that has increased theirefficacy as they practice the healing arts.” CC, Milwaukee, WI

“When WISE TRADITIONS arrives, we stopeverything and read every page.” RP, Baltimore, MD

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΥΕΣΤΟΝ Α. ΠΡΑΙΣ

Τό Ίδρυμα Ουέστον Α. Πράϊς είναι ένας μή κερ-δοσκοπικός, φιλανθρωπικός, μή φορολογούμενοςοργανισμός που ιδρύθηκε το 1999 για να δημοσiο-ποιήσει το ερευνητικό έργο του πρωτοπόρου τηςΔιατροφικής Δρα Ουέστον Πράις, του οποίου οιμελέτες απομονωμένων, μή εκβιομηχανισμένωνπληθυσμικών ομάδων έθεσαν τις θεμελιώδειςπαραμέτρους της ανθρώπινης υγείας και διαπίστω-σαν τα βέλτιστα χαρακτηριστικά των ανθρώπινωνδιαιτολογίων.

Το Ίδρυμα είναι αφιερωμένο στην αποκατάστα-ση της διατροφής των Αμερικανών με τροφές πλού-σιες σε θρεπτικές ουσίες, μέσω της παιδείας, της έ-ρευνας και της κινητοποίησης, και υποστηρίζει διά-φορες κινήσεις που συντελούν στην πρόοδο τωνσκοπών του, όπως την αντικειμενική διατροφικήενημέρωση, τις οργανικές ή βιοδυναμικές καλλιέρ-γειες, την κτηνοτροφία ελεύθερης βοσκής, την γε-ωργία που στηρίζεται στις κοινότητες τις οποίεςεξυπηρετεί, τήν έντιμη και ενημερωτική σήμανσητων τροφίμων με ειλικρινείς ετικέττες, την διατρο-φική προετοιμασία των ζευγαριών πριν την παιδο-ποιεία και τις θεραπευτικές αγωγές που αξιοποιούντις αρχές αυτές. Μεταξύ των συγκεκριμένων στό-χων περιλαμβάνεται ή δημιουργία συστήματος τρο-φοδοσίας όλων των ενδιαφερομένων με καθαρό,εγγυημένο ωμό γάλα μέσω της οργάνωσηςΚαμπάνια Για Πραγματικό Γάλα www.realmilk.comκαι για την απαγόρευση της χρήσης γάλακτος αποσόγια για την διατροφή βρεφών, μέσω του προγράμ-ματος Soy Alert!

Το Ίδρυμα επιδιώκει να ιδρύσει εργαστήριοελέγχου του θρεπτικού περιεχομένου των τροφί-μων, και ιδιαίτερα του βουτύρου που παράγεται υποδιάφορες συνθήκες. Να διεξάγει έρευνες σχετικές μετον (διατροφικό) Παράγοντα «Χ» που ανακάλυψε οΔρ. Πράίς. Και να καθωρίσει την επίδραση των πα-ραδοσιακών μεθόδων παρασκευής τροφίμων πάνωστην θρεπτική αξία τους και στην ευκολία πρόσλη-ψης των θρεπτικών συστατικών απο αυτούσιες τρο-φές.Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Ιδρύ-ματος Ουέστον Πράϊς υποστηρίζουν ομόφωνα τηνπεποίθηση ότι η μοντέρνα τεχνολογία θα έπρεπε ναχαλιναγωγηθεί στην υπηρεσία των σοφών διατρο-φικών παραδόσεων των προγόνων μας μάλλον, καιόχι σαν καταστροφικός παράγοντας του περιβάλ-λοντος και της ανθρώπινης υγείας. Το Ίδρυμα και ταμέλη του πιστεύουν επίσης ότι ή επιστήμη και ηγνώση μπορούν να επαληθευσουν τις παραδόσειςαυτές.

Το τριμηνιαία περιοδικό του Ιδρύματος, ΣοφέςΠαραδόσεις στην Διατροφή, στην Γεωργία και στηνΘεραπευτική, (Wise Traditions IN FOOD, FARMINGAND THE HEALING ARTS) είναι αφιερωμένο στήνεξερεύνηση της επιστημονικής επιβεβαίωση τωνδιαιτολογικών, γεωρ-ικών και ιατρικών παραδόσεωνσ’ ολόκληρο τον κόσμο. Δημοσιεύει διαφωτιστικάάρθρα για σκεπτόμενους ανθρώπους πάνω στηνσύγχρονη επιστημονική έρευνα, στην ανθρώπινηδιατροφή, στην μή τοξική γεωργία και στην «ολιστι-κή» θεραπευτική. Επι πλέον, λειτουργεί και σαν πη-γή προμήθειας τροφίμων που έχουν παραχθεί καιπαρασκευαστεί ευσυνείδητα.

Το εκτεταμένο δίκτυο τοπικών παραρτημάτωνβοηθά επίσης τους καταναλωτές να βρούν πηγέςυγειινών τροφών στις περιοχές όπου ζούν.Πληροφορίες για την επικοινωνία με τοπικάπαραρτήματα υπάρχουν στο περιοδικό, καθώς καιστον ιστότοπο www.westonaprice.org.

Οι Λιποδιαλυτοί «Ενεργοποιητές»

Η βάση της έρευνας του Δρα Πράϊς αφορούσετους “λιποδιαλυτούς ενεργοποιητές”, δηλαδήτις βιταμίνες που υπάρχουν στο λίπος και σταόργανα των ζώων που τρώνε χορτάρι, καθώςκαι σε ορισμένα φαγώσιμα θαλασσινά, όπως τοχαβιάρι, τα όστρακα, τα λιπαρά ψάρια, και τολάδι απο συκώτι ψαριών. Οι τρείς λιποδιαλυτοίενεργοποιητές είναι η βιταμίνη Α, ή βιταμίνη Dκαι μία ουσία την οποία είχε ονομάσει Ενεργο-ποιητής Χ, και που τώρα πιστεύεται ότι είναι ηβιταμίνη Κ2, η ζωική μορφή της βιταμίνης Κ.Στα παραδοσιακά διαιτολόγια, η ποσότητα τωνθεμελιωδών αυτών θρεπτικών συστατικών ήτανπερίπου δεκαπλάσια απο αυτή που περιέχεταιστην διατροφή που βασίζεται στα τρόφιμα τουμοντέρνου εμπορίου που περιέχουν ζάχαρη,άσπρο αλεύρι και φυτικά λάδια. Ο Δρ Πράϊςαναφερόταν στις βιταμίνες αυτές σαν «ενεργο-ποιητές» γιατί ενεργούν σαν καταλύτες για τηναφομοίωση ορυκτών. Χωρίς αυτές το σώμα δενμπορεί να χρησιμοποιήσει τα ορυκτά, άσχεταμε το πόσο μεγάλες ποσότητες περιέχονται στοδιαιτολόγιο.

Η σύγχρονη έρευνα επιβεβαιώνει πλήρως τιςδι-απιστώσεις του Δρα Πράϊς. Γνωρίζουμε τώ-ρα ότι βιταμίνη Α είναι ζωτικής σπουδαιότηταςγια το μεταβολισμό ορυκτών και πρωτεϊνών,για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών, για τηνβέλτιστη ανάπτυξη βρεφών και παιδιών, για τηνπροστασία απο λοιμώξεις, για την παραγωγήορμονών σχετικών με το στρές και την σεξου-αλική ζωή, για την λειτουργία του θυρεοειδούς,για υγειή όραση, υγειές δέρμα και υγειή σκελε-τό. Η βιταμίνη Α εξαντλείται από το στρές, αποτις λοιμώξεις, απο τον πυρετό, απο υπερβολικήσωματική άσκηση, απο την έκθεση σε ζιζανιο-κτόνα και βιομηχανικά χημικά και απο υπερβο-λική κατανάλωση πρωτείνης (γιαυτό προειδο-ποιούμε συνεχώς κατά της υπερβολικής κατα-νάλωσης πρωτείνης απο άπαχα κρέατα, άπαχαγάλατα και απο επεξεργασμένη πρωτείνη σεσκόνη.)

Η σύγχρονη έρευνα έχει επίσης επισημάνει τουςπολλαπλούς ρόλους που παίζει η βιταμίνη D,που χρειάζεται για τον μεταβολισμό ορυκτών,για υγειή οστά και νευρικό σύστημα, για τονμυικό τόνο, για την υγεία του συστήματος ανα-παραγωγής, για την παραγωγή ινσουλίνης, γιατην προστασπία απο κατάθλιψη, και την προφύ-λαξη απο χρόνια νοσήματα όπως ο καρκίνοςκαι η καρδιοπάθεια.

Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντιοκό ρόλο στηνανάπτυξη των παιδιών και του προσώπου, στηνφυσιολογική αναπαραγωγή, στήν δημιουργίαυγειών οστών και δοντιών, στην προστασία τωναρτηριών απο την ασβέστωση και τις φλεγμο-νές, στην σύνθεση μυελίνης και στην μαθησια-κή ικανότητα.

Η σύγχρονη βιβλιογραφία υγειινής είναι γεμάτηαπο λάθη σχετικά με τίς λιποδιαλυτές βιταμίνες.Πολλοί συγγραφείς θεμάτων υγειινής ισχυρί-ζονται ότι ο άνθρωπος μπορει να πάρει επαρκήβιταμίνη Α απο φυτικές πηγές. Αλλά οι καροτί-νες των φυτικών τροφών δεν είναι πραγματικήβιταμίνη Α. Απλώς αποτελούν πρόδρομο, πουμεταμορφώνεται σε βιταμίνη Α στο λεπτόέντερο. Τα ανθρώπινα όντα όμως δεν είναικαλοί μετατροπείς σε βιταμίνη Α, ιδιαίτερα δετα βρέφη, ή όσοι υποφέρουν απο διαβήτη, θυ-ρεοειδή προβλήματα η εντερικά προβλήματα.Έτσι λοιπόν, για να έχουν την καλύτερη δυνατή υγεία, οι άνθρωποι χρειάζονται ζωικές τροφέςπου περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α.Παρομίως, πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι δυνα-τή η επαρκής πρόσληψη βταμίνης D απο σύν-τομη έκθεση στον ήλιο. Μα το σώμα παράγειβιταμίνη D όταν ο ήλιος είναι ψηλά, δηλαδήκατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και μάλιστα τομεσημέρι. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου (κιάκόμη και το καλοκαίρι για όσους δεν φροντί-ζουν να κάνουν ηλιοθεραπεία) οί άνθρωποιπρέπει να προσλαμβάνουν βιταμίνη απο τιςτροφές. Όσο για την βιταμίνη Κ, τα περισσότε-ρα βιβλία υγειινής αναφέρουν μόνο τόν ρόλοτης στην δημιουργία θρόμβων αίματος, χωρίςνα αναγνωρίζουν τους πολλαπλούς άλλους ζω-τικούς ρόλους που παίζει το θρεπτικό αυτόσυστατικό.

Οι βιταμίνες Α, D και Κ ενεργούν συνεργικά.

Οι βιταμίνες Α και D δίνουν εντολή στα κύττα-ρα να κατασκευάσουν ορισμένες πρωτεϊνες.Μόλις τα κυτταρικά ένζυμα παρασκευάσουναυτές τις πρωτεϊνες, τις ενεργοποιεί η βιταμίνηΚ. Αυτή η συνέργεια εξηγεί και τις πληροφορί-ες τοξικότητας απο φαρμακευτική λήψη απομο-νωμένων βιταμινών Α, D και Κ. Το ανθρώπινοσώμα χρειάζεται την ταυτόχρονη παρουσία καιτων τριών μέσα στην διατροφή, αλλοιώς δημι-ουργούνται ανισόροπες ελλείψεις απο τις βιτα-μίνες που λείπουν.

Οι ζωτικοί ρόλοι των λιποδιαλυτών αυτών βιτα-μινών και των υψηλών ποσοτήτων που περιέ-χονται φυσιολογικά στην διατροφή των παρα-δοσιακών υγειών πληθυσμικών ομάδων, επιβε-βαιώνουν την σπουδαιότητα των ζωικών προι-όντων ελεύθερης βοσκής. Αν τα ζώα της κτηνο-τροφίας δεν τρώνε πράσινο χορτάρι, οι βιταμίνες Α και Κ απουσιάζουν απο το λίπος τους,απο τα όργανά τους, απο το βούτυρο του γάλα-κτός τους και απο τους κρόκους των αυγών.Επίσης άν τα ζώα δεν εκτίθενται στο ηλιακόφώς, τους λείπει η βιταμίνη D. Συνεπώς οι τρο-φές που παράγονται απο τα ζώα αυτά είναι καιαυτές ελλειπείς.

Επειδή είναι τόσο δύσκολο να περιέχει το σύγ-χρονο ανθρώπινο διαιτολόγιο επαρκείς ποσότη-τες λιποδιαλυτών ενεργοποιητών, ο Δρ. Πράϊςσυνιστούσε την συμπλήρωση της διατροφής μεμουρουνέλαιο για να εφοδιάζεται το σώμα μεβιταμίνες Α και D, καθώς και με κάποια απο τιςπηγές βιταμίνης Κ, όπως το βούτυρο απο ζώαπου τρώνε χορτάρι, το «βιταμινούχο βουτυρέ-λαιο» όπως το έλεγε, που παράγεται απο τηνφυγοκέντρηση σε χαμηλές θερμοκρασίες βου-τύρου απο αγελάδες που τρώνε χορτάρι που με-γαλώνει γρήγορα. Η άφθονη κατανάλωση τηςτροφής αυτής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύ-νης, θηλασμού και της ανάπτυξης , δημιουργείτις καλύτερες συνθήκες για την φυσική και νοη-τική ανάπτυξη των παιδιών. Για τους ενήλικες,τα θρεπτικά αυτά στοιχεία παρέχουν προστασίααπο οξείες και χρόνιες παθήσεις.

Είναι σημαντικό το να επιλέξει κανείς προσε-κτικά το είδος του μουρουνελαίου που παίρνει,γιατί πολλές επώνυμες συσκευασίες περιέχουνελάχιστη βιταμίνη D, με συνέπεια να δημιουρ-γείται η πιθανότητα τοξικότητας λόγω περίσ-σειας βιταμίνης Α. Η ιστοσελίδα www.westonaprice.org/cod-liver-oil παρέχει συστάσεις για συγκεκριμένεςπηγές του τροφικού αυτού συμπληρώματος.

Μύθοι και Αλήθειες για την Διατροφή

Μύθος:Οι καρδιοπάθειες στην Αμερική προκα-λούνται απο την κατανάλωση χοληστερόληςκαι κεκορεσμένων λιπών ζωικής προελεύσε-ως.

Αλήθεια:Κατά την περίοδο τη ταχείας αύξησηςκαρδιοπαθειών στην Αμερική (1920-1960),η κατανάλωση ζωικών λιπών στην χώραείχε μειωθεί, αλλά η κατανάλωση υδρογο-νωμένων και βιομηχανικά κατεργασμένωνφυτικών λαδιών είχε αυξηθεί εντυπωσιακά(Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας καιHNIS).

Μύθος:Τα κεκορεσμένα λίπη φράσσουν τις αρ-τηρίες.

Αλήθεια:Τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα«μπλοκαρίσματα» των αρτηριών είναι κυρί-ως ακόρεστα (74%). Το 41% απο αυτά είναιπολυακόρεστα. (Βρετανική ιατρική επιθεώ-ρηση Lancet 1994 344:1195).

Μύθος:Οι φυτοφάγοι ζούν περισσότερο.Αλήθεια:Το ετήσιο ποσοστό θανάτων των φυ-τοφάγων ανδρών είναι ελαφρώς μεγαλύτεροαπο αυτό των μή φυτοφάγων (0.93% σεσύγκριση με το 0.89%). Το ποσοστό θανά-των των φυτοφάγων γυναικών απο όλες τιςαιτίες είναι σημαντικά μεγαλύτερο απο αυτότων μήν φυτοφάγων γυναικών (0.86% σεσύγκριση με 0.54%). (Στατιστική του WiseTraditions 2000 1:4:16-17).

Μύθος:Η βιταμίνη Β μπορεί να ληφθεί απο ορι-σμένες φυτικές πηγές, όπως τα πράσινα άλ-γη και προϊόντα σόγιας που έχει υποστείζύμωση.

Αλήθεια·Η βιταμίνη Β12 δεν απορροφάται αποφυτικές πηγές. Όσο για τα μοντέρνα προϊ-όντα σόγιας, αυτά στην πραγματικότητααυξάνουν την ανάγκη του σώματος για βι-ταμίνη Β12. (Σόγια. Χημεία και Τεχνολογία,Τόμος 1 1972).

Μύθος :Για την διατήρηση της υγείας η χολη-στερόλη του αίματος θα πρέπει να είναι κ-άτω των 180 (χιλιοστών του γραμμαρίουανά δεκάλιτρο.)

Αλήθεια:Το ποσοστό θανάτων απο όλες τις αι-τίες είναι μεγαλύτερο για άτομα που είχανχοληστερίνη χαμηλώτερη απο 180 χιλιοστάτου γραμμαρίου ανα δεκάλιτρο. (Επιθεώ-ρηση ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ 1992 86:3).

Μύθος:Τα ζωικά λίπη προκαλούν καρκίνο καικαρδιοπάθειες.

Αλήθεια:Τα ζωικά λίπη περιέχουν πολλά θρεπ-τικά συστατικά που προστατεύουν απο τονκαρκίνο και τις καρδιοπάθειες. Τα αυξημέναποσοστά καρκίνου και καρδιοπάθειες συν-δέονται με την κατανάλωση μεγάλων ποσο-τήτων φυτικών ελαίων (Πρακτικά Συνεδρί-ου Ομοσπονδίας, Ιούλιος 1978 37:2215).

Μύθος:Τα παιδιά οφελούνται απο διατροφήχαμηλή σε λιπαρά.

Αλήθεια:Τα παιδιά που τρέφονται με διαιτολό-γιο χαμηλό σε λιπαρά πάσχουν απο προβλή-ματα ανάπτυξης, αδυναμία ανάπτυξης και αναπηρίες μαθήσεως. (Ειδήσεις ΧημείαςΤροφίμων 3 Οκτ. 1994).

Μύθος:Το διαιτολόγιο χαμηλού λίπους θα σέκάνει να «αισθάνεσαι καλύτερα και θα σουαυξήσει την χαρά της ζωής.»

Αλήθεια:Τα διαιτολόγια που είναι χαμηλά σελιπαρά συνδέονται με αυξημένα ποσοστάκατάθλιψης, ψυχολογικών προβλημάτων,κόπωσης, βιαιότητας και αυτοκτονιών.(Βρετανικό ιατρικό περιοδικό Λάνσετ 21 Μαρτίου 1992 Τόμος 339)

Μύθος:Για να αποφύγουμε την καρδιοπάθειαπρέπει να τρώμε μαργαρίνη αντί για βού-τυρο.

Αλήθεια:Αυτοί που τρώνε μαργαρίνη έχουν δι-πλάσιο ποσοστό καρδιοπαθειών απο αυτούςπου τρώνε βούτυρο (Επιθεώρηση Εβδομά-δα Διατροφής 22 Μαρτίου 1991 21:12).

Μύθος:Οι Αμερικανοί δεν καταναλίσκουν αρ-κετά EFA (Ουσιώδη Λιπαρά Οξέα).

Αλήθεια:Οι Αμερικανοί καναλίσκουν υπερβολι-κές ποσότητες ενός μόνο είδους λιπαρώνοξέων (τα Ωμέγα-6 που βρίσκονται στα πε-ρισσότερα πολυακόρεστα φυτικά λάδια) αλ-λά ανεπαρκείς ποσότητες ενός άλλου είδουςEFA (τα Ωμέγα 3 που βρίσκονται στα ψά-ρια, στο μουρουνέλαιο, στα αυγά απο κοτό-πουλα ελεύθερης βοσκής, στα σκούρα πρά-σινα λαχανικά και αρωματικά φυτά, και σταλάδια απο ορισμένους σπόρους, όπως το λι-νάρι και η χία, τους ξηρούς καρπούς όπωςτα καρύδια και, σε μικρές ποσότητε,ς σταακατέργαστα δημητριακά (Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφικής 199154:438-63).

Μύθος:Το διαιτολόγιο των ανθρώπων όταν ζού-σαν σε σπηλιές ήταν χαμηλό σε λιπαρά.Αλήθεια: Σ’ολόκληρο το κόσμο, οι πρωτόγονοιεπιδίωκαν να βρούν και έτρωγαν λιπαράαπο ψάρια και όστρακα, υδρόβια πτηνά, θα-λάσια θηλαστικά, πουλιά της ξηράς, έντομα,ερπετά, τρωκτικά, αρκούδες, σκυλιά, γου-ρούνια, βοοειδή, πρόβατα, κατσίκια, κυνήγι,αυγά, ξηρούς καρπούς και γάλατα.(Αμπραμς, Τροφές και Εξέλιξη 1987).

Μύθος:Η φυτοφαγία θα σε προστατεύσει αποτην αρτηριοσκλήρωση.

Αλήθεια:Η Διεθνής Μελέτη Αρτηριοσκλήρω-σης (Εργαστηριακές Έρευνες 1968 18:498)διαπίστωσε ότι οι φυτοφάγοι είχαν το ίδιοποσοστό αρτηριοσκλήρωσης όπως και oiκρεατοφάγοι.

Μύθος:Η δίαιτα χαμηλού λίπους προλαμβάνειτον καρκίνο του στήθους.

Αλήθεια:Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οιγυναίκες που έκαναν δίαιτα με πολύ χαμηλήπεριεκτικότητα σε λιπαρά (κάτω του 20%)είχαν το ίδιο πσοσοστό καρκίνου του στή-θους όπως και οι γυναίκες που κατανάλω-ναν μεγάλες ποσότητες λιπών (Ιατρική Επι-θεώρηση Νέας Αγγλίας 8 Φεβ. 1996.)

Μύθος:Το λάδι ινδοκάρύδου προκαλεί καρδι-οπάθεια.

Αλήθεια:Όταν δόθηκε λάδι ινδοκάρυδου σε πο-σοστό 7% των ενεργειακών τους αναγκώνσε ασθενείς στο στάδιο της ανάρρωσης απο καρδιακή προσβολή, οι ασθενείς παρουσί-ασαν μεγαλύτερη βελτίωση απο αυτούς πουδεν πήραν αυτό το λάδι, και δεν σημειωθη-κε καμμια διαφορά απ’ αυτούς που είχανπάρει αραβοσιτέλαιο ή ζαφορέλαιο. Οι πλη-θυσμοί που καταναλίσκουν λάδι ινδοκάρυ-δου έχουν χαμηλά επίπεδα καρδιοπάθειας.Επίσης το λάδι αυτό ίσως να είναι ένα αποτα πιο χρήσιμα λάδια για πρόληψη καρδιο-παθειών, λόγω των εξαιρετικών αντιμικρο-βιακών και αντι-ιοσικών ιδιοτήτων του.[Επιθεώρηση του Αμερικανικού ΙατρικούΣυλλογου, (Journal of the American MedicalAssociation 1967 202:1119-1123; καιτης Αμερικανικής Επιθεώρησης ΚλινικήςΔιαiτολογίας (American Journal of ClinicalNutrition 1981 34:1552)].

Μύθος:Τα κεκορεσμένα λίπη εμποδίζουν τηνπαραγωγή των ορμονών προσταγκλαντίνπου είναι αντιφλεγμονικές.

Αλήθεια:Τα κεκορεσμένα λίπη στην πραγματι-κότητα βελτώνουν την παραγωγή όλωνπροσταγκλαντινών γιατί διευκολύνουν τηνμετατροπή των ουσιωδών λιπαρών οξέων.(“Tripping Lightly Down the ProstaglindinPathways,” westonaprice.org).

Μύθος:Το αραχιδονικό οξύ σε τροφές όπως τοσυκώτι, το βούτυρο και οι κρόκοι των αυ-γών προκαλεί την έκκριση των «κακών»προσταγκλαντινών.

Αλήθεια:Οι προσταγκλαντίνες Σειράς 2 που παράγει το σώμα απο μετατροπή του αραχιδονικού οξέως, είναι και αντιφλεγμονικέςαλλά και φλεγμονικές, ανάλογα με τις συνθήκες. Το αραχιδονικό οξύ όμως είναι ζωτικής σπουδαιότητας για την λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. (κατά το ίδιο δημοσίευμα).

Μύθος:Το βοδινό κρέας προκαλεί καρκίνο του παχέως εντέρου.

Αλήθεια:Η Αργεντινή έχει μεγαλύτερη κατανά-λωση βοδινού αλλά χαμηλότερο ποσοστόκαρκίνου του εντέρου απο τις ΗΠΑ. Η αί-ρεση των Μορμόνων έχει χαμηλότεροποσοστό καρκίνου του εντέρου απ’ ότι οιφυτοφάγοι Αντβεντιστές της Έβδομης Ημέ-ρας. (ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Cancer Research1975 35:3513)

Copyright © 1999 The Weston A. Price Foundation. All Rights Reserved.

Μύθοι και Αλήθειες για την Σόγια

Μύθος: Η κατανάλωση σόγιας έχει ιστορία πολλώνχιλιάδων ετών.

Αλήθεια: Η σόγια ρωτοχρησιμοποιήθηκε σαν τροφήστα τέλη της δυναστείας Τσού (1134-246 πΧ)μόνο αφού οι Κινέζοι έμαθαν να υποβάλλουν τοόσπριο αυτό σε ζύμωση για να φτιάχνουν φαγη-τά όπως το τεμπέ, το ναττό και το ταμάρι.

Μύθος: Οι Ασιάτες καταναλίσκουν μεγάλες ποσό-τητες τροφών σόγιας.

Αλήθεια: Ο μέσος όρος κατανάλωσης τροφών σό-γιας στην Κίνα είναι 10 γραμμάρια (περίπου 2κουταλιές του γλυκού) την ημέρα, και στηνΙαπωνία είναι το εξαπλάσιο. Γενικά, οι Ασιάτεςκαταναλίσκουν τροφές σόγιας σε μικρές ποσό-τητες σαν καρύκευμα, και όχι σαν υποκατά-στατο των τροφών ζωικής προέλευσης.

Μύθος:Οι μοντέρνες τροφές σόγιας παρέχουν ταίδια ωφέλη υγείας όπως και οι παραδοσιακέςπου είχαν υποστεί ζύμωση.

Αλήθεια: Οι περισσότερες μοντέρνες τροφές σόγιαςδεν έχουν υποστεί ζύμωση για να εξουδετερω-θούν οι τοξίνες που περιέχουν οι σπόροι τηςσόγιας, ενώ παράλληλα περνούν απο κατερ-γασία που αφυδατώνει τις πρωτεΐνες και αυξά-νει την περιεκτικότητα σε καρκινογόνα.

Μύθος:Οι τροφές σόγιας παρέχουν πλήρη πρωτεΐνη.

Αλήθεια:Όπως όλα τα όσπρια, τα φασόλια της σό-γιας υστερούν στα αμινοξέα που περιέχουνθείο, μεθιονίνη και κυστίνη. Επι πλέον, οι μο-ντέρνες κατεργασίες αφυδατώνουν την ευαί-σθητη λυσίνη.

Μύθος:Οι τροφές σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωσημπορούν να εμπλουτίσουν το διαιτολόγιο τωνφυτοφάγων με βιταμίνη Β12.

Αλήθεια:Η ουσία που μοιάζει με βιταμίνη Β12 στηνσόγια δεν μπορεί να αξιοποιηθεί απο το αν-θρώπινο σώμα, και στην πραγματικότητα οιτροφές σόγιας προκαλούν μεγαλύτερη έλλειψηβιταμίνης Β12 στο σώμα.

Μύθος:Το τεχνητό γάλα σόγιας είναι ασφαλές γιατα βρέφη.

Αλήθεια¨Οι τροφές σόγιας περιέχουν αναστολείς της τρυψίνης που εμποδίζουν την χώνεψη της πρωτεΐνης και επηρεάζουν την λειτουργία του παγκρέατος. Διαιτολόγια με υψηλή περιεκτικότητα αναστολέων τρυψίνης, ταν δόθηκαν σε πειραματόζωα δημιούργησαν καθυστέρηση στην ανάπτυξη και παγκρεατικές ανωμαλίες. Οι τροφές σόγιας αυξάνουν την ανάγκη βιταμίνης D στον οργανισμό, που είναι απαραίτητη για ισχυρό σκελετό και για φυσιολογική ανάπτυξη. Το φυτικό οξύ που περιέχουν οι τροφές σόγιας προκαλεί μείωση της βιολογικής αξιοποίησης σιδήρου και ψευδαργύρου, ορυκτών απαραίτητων για την υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Η σόγιαεπίσης στερείται χοληστερόλης, που είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Η μεγάληπεριεκτικότητα των φυτο-οιστρογόνων στοτεχνητό γάλα σόγιας έχει επίσης ενοχοποιηθεί για την μοντέρνα τάση όλο και πιό πρώιμης σεξουαλικής ωρίμανσης των κοριτσιών, και για την καθυστέρηση της σεξουαλικής ανάπτυξης των αγοριών.

Μύθος:Οι τροφές σόγιας μπορούν να προλάβουντην οστεοπόρωση.

Αλήθεια:Οι τροφές σόγιας μπορούν να προκαλέ-σουν έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D πουείναι απαραίτητα για υγειά οστά. Το ασβέστιοπου περιέχεται σε σούπες απο κόκκαλα και ηβιταμίνη D απο θαλασσινά, λαρδί και απο ζω-τικά όργανα ζώων, προλαμβάνουν την οστεο-πόρωση στις Ασιατικές χώρες. Όχι οι τροφέςσόγιας.

Μύθος: Οι τροφές σόγιας προστατεύουν απο καρδιο-πάθειες.

Αλήθεια:Σε μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση τρο-φών σόγιας μειώνει την χοληστερόλη του αί-ματος, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη ότι η μείω-ση της χοληστερόλης μειώνει τον κίνδυνο προ-σβολής απο καρδιακό νόσημα.

Μύθος:Τα οιστρογόνα της σόγιας κάνουν καλό.

Αλήθεια:Οι ισοφλαβόνες της σόγιας διαταράσσουν τηνενδοκρινή ισορροπία. Στο διατροφικό επίπεδο,μπορούν να εμποδίσουν την ωορηξία και ερε-θίσουν τον πολλαπλασιασμό καρκινών κυττά-ρων. Τρώγωντας ακόμη και 30 χιλιοστά τουγραμμαρίου μόνο απο τις ισοφλαβόνες αυτές(δηλαδή κάπου 30 γραμμάρια πρωτείνης σό-γιας) την ημέρα μπορείτε να προκαλέσετε υπο-θυρεοειδισμό με συμπτώματα όπως ληθαργικήδιάθεση, δυσκοιλιότητα, αύξηση βάρους καιεξάντληση.

Μύθος:Οι τροφές σόγιας είναι ασφαλείς και ευεργε-τικές για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Αλήθεια:Οι τροφές σόγιας μπορούν να «πυροδοτήσουν»το μεγάλωμα όγκων που «τρέφονται» με οι-στρογόνα, και να προκαλέσουν προβλήματα

θυρεοειδούς. Ο υποθυρεοειδισμός συνδέεταιμε δυσκολίες στην εμμηνόπαυση.

Μύθος:Τα φυτο-οιστρογόνα των τροφών σόγιας μπο-ρούν να οξύνουν τις διανοητικές ικανότητες.

Αλήθεια:Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκεςμε τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στοαίμα είχαν τον χαμηλότερο δείκτη διανοητικήςικανότητας. Σε πληθυσμό Αμερικανο-Ιαπώνωνη κατανάλωση τόφου απο μεσήλικες σχετί-στηκε με την εκδήλωση της ασθένειας Άλτσ-χάΐμερ στα κατοπινά χρόνια.

Μύθος:Οι ισοφλαβόνες της σόγιας και η πρωτεϊνησόγιας που έχει αφαιρεθει απο τον καρπό τηςέχουν χαρακτηριστεί σαν GRAS (GenerallyRecognized as Safe) δηλαδή Γενικά Αναγνωρι-σμένες Ως Ασφαλείς.

Αλήθεια:Το μεγάλο συγκρότημα εταιριών Archer DanielsMidland (ADM) απέσυρε πρόσφατα τηναίτηση που είχε υποβάλει στην ΑμερικανικήΥπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA γιανα ζητήσει την αναγνώριση των ισοφλαβονώνσαν GRAS, μετά απο έντονη κατακραυγή απομέρους του επιστημονικού κόσμου. Η FDAποτέ δεν ενέκρινε τον χαρακτηρισμό GRASγια την απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας, λόγωτων ανησυχιών για την παρουσία τοξινών καικαρκινογόνων στην κατεργασμένη σόγια.

Μύθος:Οι τροφές σόγιας είναι ευεργετικές για τηνσεξουαλική σου ζωή.

Αλήθεια: Πολυάριθμές μελέτες σε ζώα έδειξαν ότιοι τροφές σόγιας προκαλούν στειρότητα σεαυτά. Η κατανάλωση σόγιας μειώνει τα επίπε-δα τεστοστερόνης στους άρρενες. Το TOFUκαταναλίσκεται απο τους Βουδιστές μοναχούςγια να διατηρεί μειωμένο το σεξουαλικό ενδια-φέρον.

Μύθος: Οι τροφές σόγιας είναι ευεργετικές για τοπεριβάλλον.

Αλήθεια:Η περισσότερη σόγια που καλλιεργείται στοκόσμο ειναι γεννετικά μεταλαγμένη, για να μπορούν οι γεωργοί να χρησιμοποιούν μεγάλεςποσότητες ζιζανιοκτόνων, πράγμα που δημι-ουργεί τοξική απορροή βρόχινου νερού.

Μύθος:Η καλιέργεια σόγιας είναι ευεργετική για τιςαναπτυσσόμενες χώρες.

Αλήθεια:Στις τριτοκοσμικές χώρες, η σόγια αντικαθιστάτις παραδοσιακές καλλιέργειες, με αποτέλεσμανα μειώνεται το εισόδημα των ντόπιων πληθυ-σμών απο την κατεργασία και διακίνηση παρα-δοσιακών καλλιεργειών, και να αυξάνεται τοεισόδημα των πολυεθνικών εταιριών.

Copyright © 1999 The Weston A. Price Foundation. All Rights Reserved.

Γάλα Σόγιας για Βρέφη; Αντισυλληπτικό για Μωρά

Τα βρέφη που πίνουν τεχνητό γάλα απο σόγια,έχουν 13.000 ώς 22.000 φορές μεγαλύτερεςποσότητες ενώσεων οιστρογόνων στο αίματους, απ’ ότι τα μωρά που μεγαλώνουν μεσυμβατικό γάλα στο μπιμπερό. Τα βρέφη πουμεγαλώνουν αποκλειστικά με σόγια στο μπι-μπερό καταπίνουν οιστρογόνα αντίστοιχα (ανά-λογα με το σωματικό τους βάρος) με τουλάχι-στο πέντε αντισυλληπτικά χάπια την ημέρα.Τα αρσενικά βρέφη περνούν απο μια περίοδο«κατακλυσμού τεστοστερόνης» στους πρώτουςμήνες της ζωής τους, κατά τους οποίους τα επί-πεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους είναι τόσουψηλά όσο και ενός ενηλίκου. Στην περίοδοαυτή, τα αγόρια «προγραμματίζονται» να εμφα-νίσουν αρσενικά χαρακτηριστικά μετά την εφη-βεία, όχι μόνο στην ανάπτυξη των γεννητικώντους οργάνων και στα άλλα σωματικά χαρακτη-ριστικά, αλλά και στην δημιουργία μοντέλλουανδρικής συμπεριφοράς στον εγκέφαλο. Ηδιατροφή πειραματόζωων με σόγια έδειξε ότι

τα φυτο-οιστρογόνα της σόγιας προκαλούνέντονες ενδοκρινικές διαταραχές. Η διατροφήβρεφών με σόγια μειώνει τα επίπεδα τεστοστε-ρόνης σε πειραματόζωα (marmoset monkeys)μέχρι και κατά 70%, και δεν μπορεί να αγνο-ηθεί σαν πιθανή αιτία της διατάραξης του ανα-πτυξιακού μοντέλλου των αγοριών, με π.χ. ανα-πηρίες μαθήσεως και ADD (Αδυναμία Εστία-σης Προσοχής). Αγόρια που εκτέθηκαν στοDES, ένα συνθετικό οιστρογόνο, είχαν όρχειςμικρότερους απο το κανονικό όταν μεγάλωσαν.Κάπου 15% των κοριτσιών της λευκής φυλήςκαι 50% των κοριτσιών της ΑφροΑμερικανικήςκοινότητας δείχνουν συμπτώματα εφηβείας,όπως ανάπτυξη στήθους και σωματικού τριχώ-ματος, πριν γίνουν οκτώ ετών. Μερικά κορίτσιαπαρουσιάζουν συμπτώματα σεξουαλικής ωρί-μανσης απο τα τρία τους χρόνια. Η πρόωρηανάπτυξη των κοριτσιών έχει συνδεθεί με τηνκατανάλωση τεχνητού γάλακτος σόγιας στομπιμπερό, και με την έκθεση σε περιβαλοντι-κούς παράγοντες που απομιμούνται τα οιστρο-γόνα όπως Polychlorinated Biphenyls (PCB)και DDE.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η κατανάλωσηφυτο-οιστρο-γόνων σε ποσότητες πέρα απο ταόρια του ελαχίστου κατά την διάρκεια εγκυμο-σύνης ίσως έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο ανα-πτυσσόμενο έμβρυο, στον χρονικό καθορισμότης εφηβείας αργότερα, και στην γνωσιακή καικοινωνική συμπεριφορά, ιδιαίτερα μάλιστα στααρσενικά παιδιά.

Για πλήρη κατάλογο των βιβλιογραφικών αναφορών καιγια περισσότερες πληροφορίες για τους κινδύνους τωνμοντέρνων τροφών σόγιας επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.westonaprice.org/soy-alert.

Στεφανιαία Νόσος: Τι Λένε οι Ειδικοί.

«Στο Φράμιγχαμ της Μασσαχουσέττης, όσο πε-ρισσότερα κεκορεσμένα λίπη έτρωγε κανείς,όσο περισσότερη χοληστερόλη έτρωγε, όσοπερισσότερες θερμίδες έπαιρνε, τόσο χαμηλώ-τερη ήταν η χοληστερόλη στον ορό του αίματος…. Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαντην περισσότερη χοληστερόλη, το περισσότερολίπος, τις περισσότερες θερμίδες, ζύγιζαν το λι-γώτερο και ήταν οι πιο δραστήριοι σωματικά.» Δρ. Ουίλλιαμ Καστέλλι,Διευθυντής της Μελέτης Framingham

«Το σενάριο δίαιτα-καρδιοπάθεια έχει επανει-λημμένα αποδειχθεί λάθος, και παρ’ όλα αυτά,εξ αιτίας πολλαπλών λόγων αλαζονείας, κέρ-δους και προκατάληψης, το σενάριο εξακολου-θεί να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλευσης αποεπιστήμονες, αγαθοεργές οργανώσεις, εταιρίεςτροφίμων και ακόμη και κρατικές υπηρεσίες.Το κοινό υφίσταται τις συνέπειες της μεγαλύ-τερης απάτης στον τομέα της υγείας στον αιώναμας.» Δρ. Τζώρτζ Μάνν, ScD, Πρώην Συνδιευθυντήςτης Μελέτης Framingham

«Η ανάλυση των μετρήσεων χοληστερόλης ….σε 1.700 ασθενείς με αθηροσκλήρωση έδειξεότι δεν υπάρχει σαφής συσχετισμός μεταξύχοληστερόλης στο αίμα και της φύσης ή τηςέκτασης της αθηροσκλήρωσης.» Δρ. Μάΐκλ ΝτεΜπέικιΔιάσημος Καρδιοχειρουργός

«Η σχετική βιβλιογραφία για την ΣτεφανιαίαΝόσο βρίθει απο απατηλό υλικό, σχεδιασμένονα μετατρέπει τις αρνητικές αποδείξεις σεθετικές όσον αφορά την υποθετική θεωρία τωνλιπιδίων. Η απάτη αυτή είναι σχετικά εύκολονα διαπιστωθεί.» Ράσσελλ Λ. Σμίθ, Phd

«Οτι και να είναι αυτό που προκαλεί τηνΣτεφανιαία Νόσο, ο πρωτεύων παράγοντας δενείναι η μεγάλη κατανάλωση κεκορεσμένωνλιπών.» Μάΐκλ Γκούρρ, PhD, Διάσημος Χημικός Λιπιδίων, Συγγραφέας μεγάλης μελέτης για την, Στεφανιαία Νόσο

Το Ίδρυμα Ουεστον Α. Πράις συντηρείταιαποκλειστικα απο τις συνδρομές των μελών τουκαι απο ιδιωτικές δωρεές, και δεν δέχεταιχορηγίες απο επιχειρήσεις κρεατος καιγαλακτοκομικών προιόντων.

Οι Βασικές αρχές της Ολιστικής Οδοντιατρικής

Παράλληλα με την ερευνητική δουλειά τουστην Διατροφική, ο Δρ. Πράϊς πραγματοποίησεεκτεταμένες έρευνες στις καταστροφικές επι-πτώσεις των μολύνσεων της ρίζας των δοντιών.Τα αποτελέσματα περιέχονται στο δίτομο έργοτου, ΟΔΟΝΤΙΚΈΣ ΜΟΛΎΝΣΕΙΣ, με υπότιτλοΟδοντικές και Συστημικές Μολύνσεις και ησχέση τους με τις Εκφυλιστικές Ασθένειες.Τα συμπεράσματά του, αφού αγνοήθηκαν αποτο ορθόδοξο οδοντιατρικό κατεστημένο γιαπάνω απο 50 χρόνια, κερδίζουν ξανά την απο-δοχή του κοινού καθώς ολιστικοί οδοντίατροιανακαλύπτουν ότι το πρώτο βήμα για την ανά-καμψη απο εκφυλιστικά νοσήματα συνήθωςπεριλαμβάνει την αφαίρεση όλων των ριζώναπο το στόμα των ασθενών. Οι αρχές της ολι-στικής οδοντιατρικής βασίζονται στην έρευναπου διεξήγαγε ο Δρ. Ουέστον Πράϊς, και έχουνώς εξής:

Τρώτε τις τροφές ολόκληρες, εφ΄όσον έχουνπαραχθεί και παρασκευαστεί σωστά.Αποφεύγετε τις μολύνσεις των ριζών τωνδοντιών. Άν έχετε τέτοια προβλήματα καιυποψιάζεστε ότι σας προκαλούν ασθένειες,ζητήστε να τις βγάλει ένας καλός οδοντίατρος.Αποφεύγετε τγα σφραγίσματα με αμάγαλμα(δηλαδή με υδράργυρο). Άν έχετε τέτοιασφραγίσματα και υποψιάζεστε ότι σαςδημιουργούν προβλήματα υγείας, ζητήστε απο έναν ολιστικό οδοντίατρο να τα βγάλει, πουειδικεύετε στην αντικατάσταση σφραγισμάτωνυδραργύρου.

Οι ορθοδοντικές θεραπείες πρέπει να περιλαμ-βάνουν και στάδιο διεύρυνσης του ουρανίσκου.Όταν είναι απαραίτητο να βγούν δόντια, θαπρέπει να γίνεται η εξαγωγή με τρόπο που ναμή αφήνει κοιλότητες στην γνάθο που μπορούννα γίνουν εστία μόλυνσης.

Nonindustrialized Samoan BoyIndustrialized Samoan Boy

Η καλή οδοντική υγεία αρχίζει με την δίαιτα καιτων δύο γονέων. Το κορίτσι αυτό απο την Σαμόα(αριστερή φωτογραφία) γεννήθηκε απο γονείςπου έτρωγαν ντόπιες τροφές πλούσιες σεθρεπτικά συστατικά. Το αγόρι απο την Σαμόα(δεξιά) γεννήθηκε απο γονείς που είχανεγκαταλείψει το παραδοσιακό διαιτολόγιο. Έχειστριμωγμένα δόντια και θα είναι πιό επιρρεπήςστις οδοντικές μολύνσεις και στις χρόνιεςασθένειες.

THE WESTON A. PRICE FOUNDATION

for Wise Traditions

ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ

Εκπαίδευση • Έρευνα • Κινητοποίηση

 • ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
 • ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΛΙΠΗ
 • ΓΑΛΑΚΤΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ
 • Ο ΖΩΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΣ
 • ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΆΛΑ
 • ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΤΕΣ
 • ΓΟΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
 • ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΟΓΙΑ!
 • ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
 • ΜΗ ΤΟΞΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
 • ΖΩΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΣΚΗΣ
 • ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΓΑΛΟΥΧΗΣΗ
 • ΤΟΠΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

PMB 106-380 4200 Wisconsin Avenue, NW
Washington, DC 20016
Τηλέφωνο (202) 363-4394
Φαξ (202) 363-4396
www.westonaprice.org

Διδάξτε, διδάξτε, διδάξτε
Τα τελευταία λόγια του Δρ. Weston A. Price
23 Ιουνίου 1948

Leave a reply

© 2015 The Weston A. Price Foundation for Wise Traditions in Food, Farming, and the Healing Arts.