Myter og Sandheder om soja
Translation by Jan Petersen
Myte: Soja har været brugt som fødevare i mange tusind år.
Sandhed: Soja blev først brugt som fødevare under det sidste Chou dynasty (1134-246 BC), men først efter at Kineserne lærte at fermentere sojabønner for at lave produkter som tempeh, natto og tamari.
Myte: Asiatere indtager store mængder af sojaprodukter i kosten.
Sandhed: Gennemsnitligt indtag af soja i Japan og i Kina er 10 gram (omtrent 2 teskefulde per dag). Asiatere indtager soja i små mængder som tilbehør, ikke som erstatning for animalske fødevarer.
Myte: Moderne sojaprodukter har samme sundhedsmæssige egenskaber som traditionelt fermenterede sojaprodukter.
Sandhed: Størstedelen af moderne sojaprodukter er ikke fermenterede for at nedbryde giftstoffer i sojabønnen, og fremstilles på en måde, som denaturerer protein og øger forekomsten af kræftfremkaldende stoffer
Myte: Sojaprodukter indeholder komplet proteinsammensætning.
Sandhed: Som alle bælgfrugter lider sojabønner af mangel på svovlholdige aminosyrer methionin og cystin. Desuden ødelægger moderne fremstillingsmetoder den skrøbelige essentielle aminosyre lysin.
Myte: Fermenterede sojaprodukter kan tilføre vitamin B12 i vegetariske kostplaner.
Sandhed: Det stof i soja, som minder om vitamin B12 , kan ikke udnyttes af menneskets krop; faktisk øger sojaprodukter kroppens behøv for B12
Myte: Sojabaseret modermælkserstatning er sikkert for spædbørn.
Sandhed: Sojaprodukter indeholder trypsinhæmmere, som hæmmer fordøjelsen af protein og påvirker kirtelfunktioner. hos forsøgsdyr har en kost med et højt indhold af trypsinhæmmere ført til hæmmet vækst og problemer med bugspytkirtlen. Sojaprodukter øger kroppens behov for vitamin D, nødvendig for stærke knogler og normal vækst. Phytatsyre i sojaprodukter reducerer den biologiske tilgængelighed af jern og zink, som er en forudsætning for en sund udvikling af hjernen og nervesystemet. Soja indeholder således ikke kolesterol, ligeledes nødvendigt for udvikling af hjerne og nervesystem. Megadoser af phytoøstrogener i sojabaseret modermælkserstatning har været sat i forbindelse med den nuværende tendens til en stadig stigning i antallet af tidlig seksuel udvikling hos piger og forsinket eller forvrænget seksuel udvikling hos drenge.
Myte: Soja produkter kan forebygge knogleskørhed.
Sandhed: Sojaprodukter kan være årsag til mangel på Calcium og vitamin D, begge nødvendige for sunde knogler. Calcium fra kødsupper og vitamin D fra fisk og skaldyr, spæk og indmad forebygger knogleskørhed i Asiatiske lande – ikke sojabønner!
Myte: Moderne sojaprodukter beskytter mod mange typer cancer.
Sandhed: En Britisk regeringsrapport konkluderede at der foreligger minimale beviser på at sojaprodukter beskytter mod brystkræft eller andre former for cancer. Fakta er at sojaprodukter øger risikoen for cancer.
Myte: Sojaprodukter beskytter mod hjertesygdomme.
Sandhed: Hos nogle mennesker vil et indtag af sojaprodukter sænke kolesteroltallet, men der er ingen beviser for at et lavt kolesteroltal sænker risikoen for hjertesygdomme.
Myte: Sojaøstrogener (isoflavoner) er godt for dit helbred.
Sandhed: Sojaisoflavoner er phyto-endokrine ballademagere. Brugt i kosten kan de forhindre ægløsning, stimulere vækst af cancerceller. Bare et indtag så lille som 30 gram (omtrent 4 spiseskefulde) soja om dagen kan undertrykke skjoldbruskkirtelfunktion med symptomer som sløvhed, forstoppelse, vægtøgning og træthed.
Myte: Sojaprodukter er sikre og gavnlige for kvinder i overgangsalderen.
Sandhed: Sojaprodukter kan stimulerer væksten af østrogen-afhængige knuder og medføre problemer med skjoldbruskkirtelfunktionerne. Nedsat skjoldbruskkirtelfunktion er sat i forbindelse med vanskeligheder i overgangsalderen.
Myte: Phytoøstrogener i sojaprodukter kan forbedre mentale færdigheder.
Sandhed: Et nyt studie viser at de kvinder med det højeste indhold af østrogen i blodet havde de laveste værdier for kognitiv funktion; hos japanske amerikanere er indtag af tofu i den mellemste alder sat i forbindelse med tilfælde af Alzheimers senere i livet.
Myte: Sojaisoflavoner og sojaproteinkoncentrat har GRAS (Generally Recognized as Safe) status.
Sandhed: Archer Daniels Midland (ADM) trak for nylig sin ansøgning til FDA om GRAS status for sojaisoflavoner efter protester fra det videnskabelige samfund. FDA gav aldrig GRAS status til sojaproteinkoncentrat grundet betænkeligheder omkring indholdet af giftstoffer og kræftfremkaldende stoffer i moderne sojaprodukter.
Myte: Sojaprodukter er godt for dit sexliv.
Sandhed: Utallige dyreforsøg har vist at sojaprodukter medfører sterilitet hos forsøgsdyr. Indtag af soja fremmer hårvækst hos midaldrende mænd, en indikation på lavere testosteronværdier. Japanske hustruer serverer tofu til deres mænd hvis de ønsker at reducere deres virilitet.
Myte: Sojabønner er gode for miljøet.
Sandhed: Størstedelen af de dyrkede sojabønner er genetisk manipulerede så producenter kan bruge store mængder sprøjtegifte.
Myte: Sojabønner er gavnlige for udviklingslandende.
Sandhed: I tredje verdens lande, erstatter sojabønner traditionelle afgrøder og overfører fremstillingsværdien fra lokalbefolkningen til multinationale firmaer.
© 1999 Weston A. Price Foundation. All Rights Reserved.
Leave a Reply