Sidste nyt 2003
NYE STUDIER, NYE BEKYMRINGER
I et forsøg på at fastslå effekten af phytoøstrogener, udvalgte forskere på Johns Hopkins Children’s Center og Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health tilfældigt gravide hunrotter og udsatte dem for en diæt indeholdende ingen, lave og høje værdier af genistein; den vigtigste type phytoøstrogen i sojabønner (Journal of Urology, April 2003 169:1582-1586). Ungerne af hankøn blev derved, indirekte udsat for genistein gennem moderens foder og mælk. Hunrotter på en lav-genistein kost indtog mellem 0.1 and 1.0 mg genistein per dag, mens dem på en høj-genistein kost indtog mellem 6.4 and 23.6 mg genistein per dag—svarende til den mængde som mødre, der indtager små og store mængder soja. Hanner fra mødre på en høj-genistein kost udviste reproduktionsanormaliteter og rotter på både høj og lav-genistein kost havde mindre testikler, forstørret prostata og lavere testosteronniveauer.
Forskerne undersøgte også hannernes seksuelle adfærd som voksne. Dem som var blevet udsat for både lave og høje doser genistein var mindre tilbøjelige til ejakulere efter at have forsøgt at parre sig med hunrotterne. En meget interessant observation var at hannerne på den lave dosis var mindre interesserede i parring end hanner, hvis mødre havde fået ingen eller høje doser genistein.
Derfor, selvom antallet af sædceller hos de voksne rotter ikke blev påvirket af genistein i kosten, udviste hannerne en “vedvarende demaskulinsering af det hanlige reproduktionssystem.” Seksuel adfærd blev væsentligt reduceret gennem udsættelse for genistein. “Mest bemærkelsesværdigt var at den lave dosis medførte større forandringer end den høje dosis.” Dette er i overensstemmelse med andre studier, der viser “en omvendt U-formet dosisrespons” hos hanner udsat for lave og høje doser østrogenlignende stoffer.
Hvad dette betyder er at gravide og ammende mødre bør undgå alle sojaprodukter, da selv lave doser genistein fremkaldte subtile, men signifikante ændringer i hanungernes seksuelle adfærd
JORDNØDDEALLERGI
Antallet af børn med livstruende jordnøddeallergier er tredoblet inden for de sidste ti år. Et nyt studie foreslår en sammenhæng mellem indtag af sojabaseret børnemad og udvikling af jordnøddeallergi. Videnskabsfolk på University of Bristol overvågede 14,000 babyer i det sydvestlige England. Ud af de 49 børn, som udviklede jordnøddeallergi havde næsten en fjerdedel fået sojamælk indenfor deres to første leveår. (Mindre end 5 procent af babyer i England får sojamælk.) En ledende forsker, Gideon Lack, siger “Disse resultater tyder på at overfølsomhed overfor jordnødder muligvis kan være en konsekvens af udsættelse for soja.”
FORKERT KONKLUSION
Vi kan udpege adskillige studier hvor de konklusioner, der er indeholdt i referatet, (den del af studiet lægerne for det meste læser) på ingen måde ligner de faktiske forsøgsresultater. Et eksempel er Stromstudiet (sponsoreret af Infant Formula Council), som under stor mediebevågenhed erklærede sojaformularer “sikre”, men ikke så på skjoldbruskkirtelproblemer eller astma selvom de faktiske data indikerede at der kunne være reproduktionsmæssige problemer; eller “the Klein literature study” (udført på et DuPont Børnehospital; DuPont ejer Protein Technologies, som fremstiller sojaprotein) som erklærede at der ikke foreligger beviser for kirtelforstyrrelser i den videnskabelige litteratur. Setchellstudiet (også sponsoreret af Infant Formula Council) fandt østrogenniveauer op til 22.000 gange times højere i sojaopfodrede babyer, men konkluderede at fodring med soja muligvis kunne forebygge brystkræft hos piger. (Setchell kommenterede ikke effekterne på små drenge!!)
En opmærksom læser har opdaget en anden kandidat til “Forkert Konklusion” konkurrencen. En undersøgelse offentliggjort i International Journal of Epidemiology (Oct 2000; 29(5):832-6) indeholdt følgende officielle konklusion: “Denne undersøgelse viser beskedent belæg for sojas forebyggende rolle mod mavekræft og dødsfald ved hjertesygdom.” Men, kun sammenhængen med et lavere antal dødsfald pga. hjertesygdom er korrekt. Hvad, undersøgelsen i virkeligheden viste var at “indtag af sojaprotein var markant sammenfaldende med dødsfald pga. mavekræft hos mænd” samt at “indtag af sojaprodukter anslået totalt samt som isoflavon og sojaprotein var signifikant positivt korreleret med antallet af dødsfald pga. tyktarmskræft hos begge køn”. Med andre ord, mænd, som spiser meget soja har mere mavekræft og mænd og kvinder, som spiser meget soja har mere tyktarmskræft. Disse resultater er særligt interessante da sojapusherne ofte påstår at asiatere har lavere forekomst af tyktarmskræft fordi de spiser mere soja.
MERE SOJA I VORES FØDEVARER?
Den New Zealandske regering har bedt om kommentarer til tilsætning af soja phytosteroler til brød, mysli, myslibarrer, fedtfattig mælk og fedtfattig yoghurt. Dette er målet—at tilsætte soja til alt.
For at fremme dette mål, har sojaindustrien annonceret “a national rollout of an educational video promoting soy products in the diet” (The County Today, Eau Clair, WI, December 25, 2002). Videoen kommer med “en komplet undervisningsplan” til distribution blandt skolerne. Videoen vil vise de studerende hvordan de kan inkorporere sojaprodukter i deres kost og hvordan soja kan bruges til andre formål, inklusive brændstof. Bob Karls, “executive director” for Wisconsin Soybean Association og Wisconsin Soybean Marketing Board udtalte, “Vi er virkelig stolte af dette.” Men yderlige bemærkninger antyder at den globale sojakampagne kan være stødt på hindringer undervejs. “Sojaprodukter til humant indtag forsøges også foreslået til regeringens beslutningstagere, som donerer fødevarer til udlandet. . . Donerede bønner kunne placere industrien i et bedre lys.”
Faktisk har et mindre salg, end forventet, og svingende produktion tvunget markedspriserne ned (just-food.com, August 14, 2002). Farmere i de større producentlande søger efter nonfood anvendelsesmuligheder til deres afgrøder, som f.eks. brændstof, maling, lim og klister og selv farvekridt til børn. Kun 4 procent af sojabønner produceret i dag bruges til nonfood formål. Industriens mål er 15-20 procent. Vi kunne godt tænke os noget i stil med 95 procent, med kun 5 procent forbeholdt produktionen af fermenterede sojaprodukter, som sojasauce og miso.
Relaterede artikler
Oversigt over undersøgelser, som viser uønskede egenskaber ved Soja
Som en del af vores igangværende arbede med at holde offentligheden opdateret omkring problemerne med moderne sojaprodukter, har vi samlet to lister med undersøgelser, som viser sojas uønskede effekter: en med undersøgelser, som viser sojaisoflavoners giftighed(østrogenlignende stoffer i soja) og en anden, som viser problemer med sojaprodukter i almindelighed. Vi så kun på undersøgelser offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter—antallet var over 150! Meget ofte er konklusionerne angivet i referatet af disse undersøgelser snedigt renset for negative resultater, eller disse er præsenteret som gavnlige. Hvad vi fandt mest interessant var den store mængde af nyere undersøgelser som viste kræftfremkaldende og genmuterende effekter af sojaisoflavoner. (Vi er blevet anklaget for kun at referere til ældre undersøgelser og ignorere nyere “positive” resultater.) Disse to lister er sendt til COT i England, og USDA i USA.
Sagsanlæg for skadevirkninger fra sojabaseret modermælkserstatning
En vigtig del af vores strategi for at få sojabaseret modermælkserstatning fjernet fra markedet er en række større sagsanlæg for skader på sojaopfodrede spædbørn. Vi har en strategi på plads, en række ekspertvidner og en hærskare af potentielle sagsøgere. Hvad vi mangler er et advokatfirma. Kan du hjælpe os så kontakt os på (202) 363-4394.
🖨️ Print post
Rose Hart says
How do I get the posts in English?